Beltéri ajtók cseréje panel lakásokban

Beltéri ajtók cseréje panel lakásokban

Beltéri ajtók cseréje panellakásban vasalt fémtokok megléte esetén.

 

Vasalt fémtokok esetében. Elterjedt beltéri ajtótípus a XI. kerületben, kelenföldi panellakásokban. Több lakótelepen gondot okoz, hogy a bejárati ajtók, beltéri ajtók cseréjét, a panellel egy tömbbe osztott, vastok akadályozza meg. Ezeknek a vastokoknak a kibontásának a nehézsége megakadályozza a lakókat az ajtó cseréjében.

Ilyen jellegű probléma esetében alkalmazhatóak olyan utólag szerelhető beltéri ajtók, melyek tokszerkezete megegyezik a fal vastagságával. A tok borítása pedig a normál utólag szerelhető ajtótoknál, így a falban maradó fémtokot teljes mértékben kitakarja. Ebben az esetben elmarad a tok kibontása, egyedül a tokban lévő pántok eltávolítása szükséges.

Dán típusú panellakások beltéri ajtajának cseréje (Fettergod típus) a XIV. kerületben, Örs vezér tér környékén, IV. kerületben, Újpest egyes panellakásaiban. Szerencsésebb helyzetben vannak az ún. csúsztatott zsalus panellakások lakói, hisz ezekben a lakásokban hiába van a tok a panel elembe öntve, azok könnyen eltávolíthatóak, a bejárati ajtók méretei könnyen felvehetőek. Alkalmazhatóak a viszonylag költséghatékonyabb gerébtokos megoldások.

Így bár utólag szerelhető tokok alkalmazásával nagyobb átjárható nyílás érhető el. Hagyományos panellakások Legelterjedtebb panellakásoknál a beltéri ajtók tokja hosszában az eredeti bejárati ajtókhoz, a falnyílás közepén kialakított 3-4 cm széles betonperemen van kiképezve. Ez igazából nem egy tömör tok, hanem a peremet 3 oldalról falcosan lezáró fa. Beltéri ajtó cseréjekor az új tokok, utólag szerelhető kivitelben erre a betonfülre építve kerülnek beépítésre, vagy a fal szélességét figyelembe véve, szintén utólag szerelhető kivitelben.

Panellakások WC vagy fürdő ajtajának cseréjekor gondot okozhat a fal vastagság, mely itt csak 4 cm, valamint a csempe és egyéb burkolatok megléte és sérülékenysége. A végleges beépítési méretek pontosan csak a helyszíni felmérés után állapíthatók meg.

Beltéri ajtók szokványos méretezése, előre legyártott méretek:

Szabvány:

• 75 cm névleges méret
• 75 cm x 210 cm névleges méret 73 cm x 209 cm pontos méret + vakküszöb

geréb, ill. pallértok esetében

• 90 x 210 cm névleges méret 88 cm x 209 cm pontos méret + vakküszöb
• 100 cm x 210 cm névleges méret 98 cm x 209 cm pontos méret + vakküszöb

Panellakások pontos méretei:

• 67 cm, 77 cm, 82 cm, 92 cm tokmag külméret
• 5-7 cm tokmag szélesség falfülre épített, utólag szerelhető beltéri ajtóknál.

Utólag szerelhető tok falszélességgel megegyező méretben is gyártható, ebben az esetben nem látszik a régi tapétázás, festés széle.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük