Tok méretek, és fajták

Tok méretek, és tok típusok

Szabványméretű beltéri ajtóknál megkülönböztetünk névleges, és beépítési, vagyis pontos méreteket.
75 cm x 210 cm -es beltéri ajtóknál a megadott méret a névleges méret, mely a kihagyandó falnyílás méretet jelenti. Itt a tok valós mérete csak 73 cm x 209 cm.
90 cm x 210 cm-es névleges méretnél a valós tokméret 88 cm x 209 cm, 100 cm X 210 cm-es névleges méretnél 98 cm X 209 cm a pontos tok külméret. 140 cm x 210 cm-es kétszárnyú beltéri ajtóknál pedig 138 cm X 209 cm.

Fontos lehet még a tok szélessége, mely gerébtoknél kb 55 mm, pallótoknál 8 cm, ha szabványméretű ajtókról beszélünk.

Beltéri ajtókat 4 fő toktípusra szerelik:

  • gerébtok
  • pallótok
  • utólag szerelhető tok
  • ácsolt tok

Olcsósága , és egyszerű gyárthatósága miatt leggyakoribb a gerébtok. Ezzel a toktípussal találkozhatunk leggyakrabban barkácsáruházi beltéri ajtóknál, vagy a legegyszerűbb lemezborítású ajtótípusoknál is.
Gerébtokot általában 5-6 cm vastagságban készítik el, de előfordulnak ennél vékonyabb kivitelben is. Amennyiben beltéri ajtólapot cserélünk, és van hely egy keskenyebb ajtótok beépítésére, a könnyebb beállíthatóság miatt gerébtokból egy keskenyebb segédtok kerül legyártásra, és a régi tokra az kerül ráépítésre.

Pallótokokat leggyakrabban 8-10-12 cm -es vastagságban kerülnek legyártásra, de adott falvastagsághoz bármilyen tokszélességgel legyárthatóak. Pallótokok, amennyiben azok keskenyebbek mit a falvastagság szerelhetőek falközépre, vagy a fal egyik síkjára eltolva. Ebben az esetben lehetőség van az ajtólap 180 fokos kihajtására.

Utólag szerelhető tokoknál az ajtó tokmagja olyan széles mint a fal vastagsága, a tokmagra szerelt borítás, pedig túlnyúlik a falnyílás szélességén, így az ajtó egy előre elkészített falnyílásba utólag is beszerelhető úgy, hogy további munkákra festés stb már nincs szükség. Az utólag szerelhető tok tökéletesen elkészített falnyílást igényel, egyenes , egyenlő vastagságú falakat, tökéletes függőleges, és vízszintes síkokat. Amennyiben a falnyílásokat nem megfelelően készítik elő, ugyan olyan utómunkálatokra lehet szükség, mint pl egy pallótokos ajtó beépítése esetén.

Amennyiben kérdése lenne, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el részünkre.