Beltéri ajtó küszöbök

Küszöbbel, vagy küszöb nélkül?

Beltéri ajtóinkat rendelhetjük küszöbbel , vagy küszöb nélküli kivitelben is, melyet elsősorban saját ízlésünk szerint illetve a praktikum szerint döntjük el. A méretre előre legyártott beltéri ajtókat legtöbbször vakküszöbbel gyártják le, mely az ajtólap alsó síkjától kb 3 cm -re van. Új építésű lakásoknál az aljzatbeton kiöntése után erre kerül a vakküszöb, melyet a padlóra kerülő szigetelés, padlóburkoló, parketta hoz kb egy szintre a tokküszöb felső síkjával.

Amennyiben a az ajtót küszöb nélküli kivitelben szeretnénk a vakküszöbre egyszerűen ráburkolhatunk, vagy amennyiben a két helységben eltérő burkolat van akkor burkolatváltóval tesszük esztétikusabbá a burkolatok határvonalát. Ha a vakküszöbe beépítése után valódi küszöböt szeretnénk, akkor a tokmag szélességével megegyező szélességű és tetszőleges magasságú, lehetőleg keményfa küszöböt építhetünk. A küszöbök lehetnek az ajtó színével megegyező színre pácoltak, vagy lakkozottak. A küszöbre a hagyományos kétsínes réz vagy króm küszöbsín is kerülhet, vagy a küszöb teljes szélességében és oldalt is burkolt szintén réz vagy króm, rozsdamentes anyagból készült küszöbborítás is kerülhet. Ha a küszöb minden oldalát borítani szeretnénk ,akkor a küszöb szélességét a borítás anyagvastagságának megfelelő mértékben csökkentsük, hogy az ajtó bezárásakor az  ajtólap alsó éle ne feszüljön. 

Készíttetett ajtóknál a vakküszöbbel nem kell bajlódnunk hiszen ezek az ajtók az építkezés későbbi fázisában kerülnek behelyezésre, vagy már meglevő beltéri ajtók cseréjéhez kellenek. Ebben az esetben a küszöböt , és magát az ajtótokot is annyira meg szoktuk szélesíteni, hogy a régi küszöb helyét lehetőleg takarja. A küszöb szélesítésére a tokmag vastagságának növelésével nyílik lehetőség, illetve a küszöb külső oldalát amennyiben esztétikai funkciója lehet növelhetjük, illetve takaróléccel szegővel elrejthetjük.  
 
Ha beltéri ajtóit készítteti , és nem szeretne küszöböt, de a rések záródását meg szeretné oldani, több lehetősége van. Az ajtólap alsó élébe beépíttethet egy kefét, vagy egy az ajtó bezáródásakor leereszkedő automata küszöböt. 

Amennyiben kérdése lenne, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el részünkre.